söndag 15 maj 2016

80km söndag.

Har jättesvårt att ta mig ut när jag har tid på mig.
"En kopp kaffe till, ett avsnitt till... Kolla! MP livesänder sin kongress från Karlstad"
Och så fortsätter det.
Kom i alla fall ut på racern i bra tid, typ 11 eller nå. Rullade efter Hedesundavägen mot Hästbo. Det gick FORT! Blev förvånad själv nästan. Hade väl i och för sig en del medvind, men ändå. Allt kändes bra och trafiken var snäll. Jag hade nog en hel del medvind när jag tänker efter, det lät och stormade runt om mig mest hela tiden faktkskt. Och rätt vad det var blir det aldeles lugnt. Tyst. Det är bara jag som låter nu. Knappt naturen hörs och jag tänker "Fan, jag är mitt i stormens öga. Nu kommer snart Will Smith och Matt Damon och tänker rädda mig". Det kom ingen.

Och det började blåsa igen. Bara att gnugga vidare då. Det är 14km till Hästbokorsningen, sen 17km till Valbo står det. Kom ihåg från senaste jobbpendlingen att vinden vänder nånstans där emellan och att jag nu kommer få motvind.
Naturen då? Skog. Några kalhyggen, vissa nyare än andra. Inga djur. Sen händer det inte så mycket mer förrän i Valbo där det blir lite samhälle igen.
Vänster i Överhärde och fortsätta på vägen mot Forsbacka. Det är mer hus och mer trafik nu och cykeln låter. Vet inte om vevpartiet sviktar för mycket när jag står upp men det är irriterande. Strax innan Forsbacka står det Bovik 7, jag svänger.

Mer motvind, mer skog. Men fin väg, slät, tät asfalt. Det går ändå relativt fort här med. Jag maler mina mantran och känner hur kalorierna rinner av mig. Längtar nästan till Bovik, och nån sorts bänk. Tänker ta första pausen och bar nr 1 där.
Väl framme hittar jag en brygga med bänk bredvid Storsjön som säkert är bedårande i fint väder. Nå blåser det rejält på sjön och jag ser hur änderna på bryggan ångrar sin sommardestination. "Aldrig mer lågprischarter" säger hon åt honom, tror jag. Jag har loggat 35km nu, strax över en timme. Baren borta och jag drar vidare, vill inte bli kall heller. Är nog nästan halvvägs till årsundavägen nu tänker jag.

Mer skog. Några grusvägar till avstickare. Skogen kan vara ganska drömsk att sitta och titta på, men man blir mätt ibland.
Väl framme vid  årsundavägen, lång smal vägremsa över Storsjön.  Och en jävla massa vind. Tänka sig?
Får till och med styra emot vinden nästan hela vägen över sjön, det vad en ny upplevelse för mig. Stannade nån minut och tittade på vädret. Vågorna, björkarna och den förtöjda båten som hade fullt sjå att se ståtlig ut med äran i behåll.
Nu är det mycket mer att titta på, och cykelbana!

Det ligger fina strandkåkar längs hela vägen nu ett tag. När dom tar slut hamnar jag i lite skog igen och det blir nästan lä ett tag, skönt. Väl inne i Sandviken känner jag mig trött för första gången. Rundar Göransson Arena och vidare mot Sandvik, över järnvägen och bort mot kyrkan och Sandvik förra huvudkontor. Fina anrika brukskvarter! Krånglar mig förbi kyrkan och genom kyrkogården till och med. Sen under Gävlevägen och bort mot Högbo. Mera vind men även mycket mer att titta på, och hålla koll på. Känner inte att det är bråttom här, jag ska snart svänga av hemmåt ändå. Får vänta en stund där jag ska korsa väg 272 och tänker att vinden är verkligen cyklistspecialiserad och den gnager ordentligt på mitt pannben. Blir grinigare och grinigare.

Upp för backen i Östanbyn, står upp, bryter. Känner mig lite snygg i mitt nya kit, mina gula skor och rakade ben. Efter dalgången hittar jag en busskur som får bli fikahydda. Vatten och bar, pustar. Morsar på en cykelgubbe och jag funderar om han är lika störd av vinden som jag? Han ser då gladare ut än mig så antagligen inte.
Vidare bort mot Bäck. Smsar mormor. Där finns det i alla fall kaffe och en kram. Inget svar. Då har hon hunnit iväg till utlandet alltså. Typiskt!

Får stanna på jobbet och tanka vatten och värma mig lite istället för vindbyarna skär nästan med sina kyliga grader. Solen gör ett bra jobb dör dagen, och utan vinden hade det varit skönt ute.
Jag har bibs, underställs-tshirt och kortärmad jersey och armvärmare.
Det är smal väg och tät skog, dvs ganska skonad från blåsten och farten känns rätt bra ändå. Jag känner mig skapligt fräsch.
Äntligen framme på jobbet i Bäck. Vatten, pustar och en bar till. Sneglar på limpan från fredagens frukost. Nja. Jag hoppar den. Dricker mer. Har loggat 67km nu.
Ska jag få 80 måste jag nog köra omvägar hem. Åker gamla valbovägen. Fin väg, böljande mellan husen. Upp ner, hit dit. Det blåser här med, men mindre. Trycker på i ett okej tempo, jag vill orka hela vägen hem.

Funderar över alla gånger jag åkt den vägen bara för bilåkats skull, vilka som varit med, vad vi pratat om osv. Närmar mig Hagaström, villaområde. Trycker på extra för ev impa på nån som kollar. Nu är det hus längs vägen in till Gävle dom sista kilometrarna. Äntligen Lexe, viker av mot sjukhuset, har ork kvar till backen upp och blir lika förvånad varje gång över hur bra cykeln svarar i backarna. Jag får inte mjölksyra och det knappt man behöver ta i extra uppför stundtals. Får ny energi av att komma fram till SOS-kiosken och Boulongern. Åker på cykelbanan bort mot konserthuset. Man håller på att resa ett cirkustält på en gräsplätt. Det är mycket folk ute. Får hålla ner tempot lite och kryssa mellan småbarn, hundar och barnvagnar. Det känns okej. Känner mig lite cool igen. Över kvarnbron, förbi Strömvallen. Nu jagar jag bara 80+km, hade kunnat varit hemma redan om det varit så. Det är fullt av bilar vid Silvanum, funderar varför, det spelas ju knappt fotboll på Strömvallen längre. Nån kommer och rullar 2 hundar i en bur och jag gör antagandet att varit hundutställning. Viker av in i bostadsområdet innan jag kommer fram till Högskolan, har fått mer ork av att närma mig hem. Tar i rejält genom villaområdet som är kvar, känner mig snabb fast det är nog inte så.

Framme vid Konsum och lokala macken, bara en backe kvar sen hemma. Släpper lös det sista jag har, det fanns mer än jag trott visar det sig. Så! Uppe på backen, nu kan jag rulla hem, det är skönt. Jag andas, känner en yklig svettdroppe i tinningen. Den första på hela rundan.

Nu. Hemma! Stoppar klockan på precis 80km.

/E

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar